فهرست مطالب

نشریه پرستاری مراقبت ویژه
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه پاشایی ثابت، علیرضا نیک بخت نصرآبادی، ناهید کریمی کبیر صفحه 59
    اهداف
    درک بهتر از معنی و مفهوم زندگی بیماران همودیالیزی می تواند منجر به درک نیازها و شیوه ی مراقبت از آن ها شود. از این رو این مطالعه به منظور توصیف تجرب یات زنده بیماران همودیالیزی از زندگی با ماشین همودیالیز است انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه، یکی از روش های تحقیق کیفی تحت عنوان پدیدارشناسی توصیفی با رویکرد کلایزی مورد استفاده قرار گرفت. روش جمع آوری اطلاعات، مصاحبه ی نیمه سازمان یافته با ده بیمار همودیالیزی از بیمارستان آموزشی اکباتان شهر همدان و بیمارستان شهدای یافت آباد شهر تهران بود. مصاحبه ها حول محور تجربه ی بیماران از زندگی با ماشین همودیالیز در سال 1389 انجام شد.
    یافته ها
    از مجموع یافته های این مطالعه، چهار درون مایع که بیان گر ساختار تجارب زندگی بیماران با ماشین همودیالیز است، استخراج شده که به شرح زیر بود: همودیالیز به عنوان جزء انکار ناپذیر زندگی، تنش های زندگی دیالیزی، نیاز به حمایت و سازگاری مؤثر.
    نتیجه گیری
    وجه مهم زندگی این بیماران، حرکت تدریجی از محدودیت ها تا سازگاری مؤثر در برابر این روند غیر قابل اجتناب زندگی این بیماران با همه پیامدهایش بود. به کارگیری منابع حمایتی به کار گرفته در بیماران برای سازگاری، میان بیماران متفاوت بود. این یافته ها، دید جدیدی به پرستاران برای درک واقعی تر این بیماران و مشکلات واقعیشان خواهد داد.
    کلیدواژگان: ماشین همودیالیز، زندگی، پدیدارشناسی
  • علی طیبی، ملیحه باباحاجی، مهدی صادقی شرمه، عباس عبادی، بهزاد عین اللهی صفحه 67
    اهداف
    بیماران همودیالیزی، سطوح بالایی از تنش روانی، اضطراب و افسردگی را تجربه می کنند. این مطالعه به منظور تعیین تاثیر تمرینات هاتایوگا بر میزان استرس، اضطراب و افسردگی این بیماران انجام شد.
    روش ها
    پژوهش حاضر، یک مطالعه ی نیمه ت جربی دو گروهی شاهددار است که 3 1 بیمار همودیالیزی از بیمارستان شهید لبافی نژاد در گروه شاهد و 31 بیمار همودیالیزی از بیمارستان بقیه الله (عج) در گروه آزمون با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف در سال 1389 قرار گرفتند و تمرینات هاتایوگا پس از آموزش اولیه توسط مربی یوگا، به مدت یک ساعت دو بار در هفته و به مدت دو ماه در گروه آزمون انجام شد. ابزار گردآوری شامل پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی و پرسش نامه DASS2 1 بود که قبل از مداخله و دو ماه بعد از آن اندازه گیری شد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و آزمون های آماری توصیفی، t مستقل، کای دو، فیشر و t زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تجزیه تحلیل داده ها بین میانگین امتیازات استرس، اضطراب و افسردگی نمونه های پژوهش قبل و بعد از مداخله در گروه آزمون تفاوت معنی داری را نشان داد (001/0. (p< در حالی که این تفاوت در گروه شاهد معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    انجام تمرینات کم هزینه، ساده و مفرح هاتایوگا با بهبود وضعیت زندگی بیماران همودیالیزی همراه است و می توان با به کارگیری این تمرینات در راستای بهبودی و پیشگیری مشکلات روان شناختی این بیماران و هم چنین سایر بیماری های مزمن گام برداشت.
    کلیدواژگان: همودیالیز، هاتایوگا، استرس، اضطراب، افسردگی
  • محمد کریم بهادری صفحه 73
    اهداف
    حوادث غیرعمدی دومین علت مرگ و میر در ایران است. ا یران با نرخ سالانه 28 هزار مرگ، یکی از کشورهایی است که بالاترین آمار مرگ و میر ناشی از حوادث رانندگی در جهان را دارد. هدف از این مطالعه، شناسایی مؤلفه های موثر بر آمادگی اورژانس پیش بیمارستانی ایران و اولویت بندی آن ها بود.
    روش ها
    این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی با رویکرد تطبیقی وکاربردی است و به روش مقطعی در نیمه دوم سال 1388 انجام گرفت. کشورهای مورد مطالعه در بخش مطالعات تطبیقی شامل کشورهای ایالات متحده آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، مالزی، ایتالیا، نروژ، هلند و کانادا بود. جامعه پژوهش شامل سی نفر از خبرگان اورژانس پیش بیمارستانی کشور بود که به روش در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه، گردآوری شد. روش مورد استفاده برای تحلیل داده ها تکنیک دیماتل و ابزار مورد استفاده نرم افزارهای MATLAB، SPSS17 و Visio بود.
    یافته ها
    مهترین مؤلفه های موثر بر آمادگی اورژانس پیش بیمارستانی ایران شامل سازمان، حمل ونقل، ارتباطات، دسترسی، مدل مراقبت، ترکیب نیروی انسانی، مقررات و آموزش است. مؤلفه قوانین و مقررات با مختصات (36/1و18/2) به عنوان تاثیرگذارترین مؤلفه و مؤلفه دسترسی با مختصات (46/1- و86/2) به عنوان تاثیرپذیرترین مؤلفه شناخته شد.
    نتیجه گیری
    به منظور توسعه در سیستم اورژانس پیش بیمارستانی در ایران، تدوین قوانین حرفه ای خدمات پزشکی اورژانس، ایجاد سازمان مستقل خدمات پزشکی اورژانس به عنوان سازمان ناظر و سیاستگزار و ارایه خدمات بر اساس یکی از روش های فرانکو یا آنگلو، از اصول لازم و ضروری است.
    کلیدواژگان: مؤلفه، اورژانس پیش بیمارستانی، آمادگی، ایران
  • منصور دلپسند، امیراشکان نصیری پور، پوران رئیسی، مسعود شهابی صفحه 79
    اهداف
    هوش عاطفی یک دسته از توانایی ها و مهارت های غیر شناختی است که توانایی موفقیت فرد را در مقابله با فشارهای محیطی به ویژه فرسودگی شغلی افزایش می دهد. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه ی بین فرسودگی شغلی با هوش عاطفی انجام شد.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات هم بستگی است که به صورت مقطعی و روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی، بر روی 150 نفر از پرستاران بیمارستان های تامین اجتماعی تهران در سال 1388 انجام شد. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه استاندارد فرسودگی شغلی ماسلاچ و پرسش نامه هوش عاطفی شرینک استفاده شد. داده ها به شیوه ی لیکرت جمع آوری شده و با استفاده از آزمون های تی و هم بستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0 و نرم افزار SPSS17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بین هوش عاطفی و خستگی هیجانی پرستاران ارتباط معنی دار و معکوس وجود داشت (234/0- = r و016/0= p). اما بین هوش عاطفی و عملکرد شخصی پرستاران ارتباط معنی دار و مستقیم وجود داشت (441/0= r و 001/0 p<). بین هوش عاطفی و مسخ شخصیت ارتباط معنی داری وجود نداشت (150/0- = r و 124/0= p). علاوه بر این بین هوش عاطفی مردان و زنان اختلاف معنی داری مشاهده شد (048/0= p).
    نتیجه گیری
    برخورداری از هوش عاطفی منجر به کاهش فرسودگی شغلی پرستاران خواهد شد؛ لذا پیشنهاد می شود بیمارستان های تامین اجتماعی برای کاهش فرسودگی شغلی پرستاران نسبت به برگزاری دوره های آموزشی لازم مبادرت ورزند.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، فرسودگی شغلی، پرستار، بخش های مراقبت ویژه
  • محسن ادیب حاج باقری، نرجس مولوی زاده، نگین مسعودی علوی صفحه 87
    اهداف
    با توجه به فقدان مطالعه در زمینه ی نحوه ی مراقبت از دسترسی های عروقی بیماران تحت درمان با همودیالیز و نقش آن در طول عمر دسترسی های عروقی، این پژوهش با هدف بررسی کیفیت مراقبت از دسترسی های عروقی بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام شد.
    روش ها
    مطالعه به صورت مقطعی بر روی 85 بیمار مبتلا به ESRD که در نیمه ی اول سال 1389 برای انجام همودیالیز مزمن به بیمارستان حضرت علی اصغر اصفهان مراجعه کرده اند، انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسش نامه ی مشخصات فردی و چک لیست مربوط به تکنیک های مراقبتی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون t و آمار توصیفی و نرم افزار SPSS17 انجام شد.
    یافته ها
    در مجموع 36 زن و 49 مرد با متوسط مدت همودیالیز 94/44 ± 44/46 ماه بررسی شدند که 25 نفر از آن ها از طریق کاتتر ساب کلاوین و شصت نفر از طریق فیستول شریانی وریدی، تحت همودیالیز قرار می گرفتند. کیفیت کلی مراقبت از راه دسترسی عروقی در 2/41 درصد موارد در حد متوسط قرار داشت. انتخاب مناسب دور دستگاه در شروع دیالیز، پرایم کامل صافی و ست ها، بستن سر کاتتر شریانی در حین جداکردن بیمار از دستگاه و (خودداری از) سوزن زدن در محل آنوریسم، از بیشترین مواردی است که در حین مراقبت رعایت نشده است.
    نتیجه گیری
    کیفیت کلی مراقبت از محل دسترسی عروقی، در مجموع در حد متوسط قرار داشته است. بنابراین، ضرورت توجه بیشتر به آموزش مداوم حرفه ی پرستاری و ایجاد پروتکل استاندارد مراقبتی برای بهبود تکنیک های مراقبتی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: همودیالیز، دسترسی عروقی، کیفیت مراقبت
  • رقیه نظری، محمود حاجی احمدی، مرضیه داداش زاده، پروانه عسگری صفحه 93
    اهداف
    نقش دست ها، به عنوان عامل مهم انتقال عفونت در بیمارستان ها شناخته شده و بهداشتی کردن دست ها، نخستین گام توصیه شده برای کنترل عفونت ها است. اطلاعات دقیقی در مورد عملکرد پرستاران موجود نیست. این مطالعه با هدف بررسی عملکرد بهداشتی کردن دست انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه رفتار بهداشتی کردن دست پرستاران بخش های مراقبت ویژه در 159 موقعیت بهداشتی کردن دست مورد مشاهده نامحسوس در سال 1388 قرار گرفت و چگونگی رفتار آنان و مشخصات بیمار و رویه انجام شده در چک لیستی که بر اساس دستورالعمل کشوری حفاظت در برابر بیماری ها تدوین شده بود، ثبت شد. داده ها با آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    پرستاران مورد مشاهده در150 موقعیت (3/94 درصد) دستکش پوشیدند؛ اما فقط در 27 موقعیت (98/16 درصد) اقدام به بهداشتی کردن دست های خود نمودند. از میان موقعیت هایی که اقدام به بهداشتی کردن دست ها صورت گرفته بود، در بیست مورد (74 درصد) از مایع الکلی و در سایر موارد از آب و صابون و آب ساده استفاده شد. بیشتر موارد بهداشت دست، بعد از تماس با بیمار بوده است. بین نوع دستکش مورد استفاده ی پرستاران، خطر انتقال عفونت و رویه مورد مشاهده با بهداشتی کردن دستها، ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0 p>).
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاکی از آن است که درصد موقعیت هایی که پرستاران درآن اقدام به بهداشتی کردن دست ها نموده اند بسیار کمتر از حد انتظار بوده است.
    کلیدواژگان: بهداشتی کردن دست ها، بخش های مراقبت ویژه، پرستار، عفونت بیمارستانی
  • عباس عبادی، سید طیب مرادیان، فخرالدین فیضی، مجتبی آسیابی صفحه 97
    اهداف
    اضطراب و افسردگی در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر شیوع بالایی دارد و باعث کاهش پی آمد درمان در بیماران می شود. این مطالعه به منظور مقایسه ی اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر بر حسب درمان پیش نهادی، انجام شد.
    روش ها
    اضطراب و افسردگی سیصد بیمار که در بخش داخلی قلب مردان بیمارستان قلب جماران تهران در سال 1389 برای انجام آنژیوگرافی عروق کرونر بستری شده بودند و نیاز به درمان دارویی، آنژیوپلاستی و یا جراحی پیوند عروق کرونر داشتند، به وسیله ی پرسش نامه ی استانداردشده ی اضطراب و افسردگی بیمارستانی (HADS)، مقایسه شد. اطلاعات به وسیله ی آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه، کروسکال والیس، مجذور کای و نرم افزار SPSS 17 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میزان افسردگی در بیماران کاندید جراحی عروق کرونر بیش از دو گروه دیگر بود و میزان اضطراب در بیماران تحت درمان با آنژیوپلاستی و جراحی پیوند عروق کرونر، بیش از گروه درمان دارویی بود) 05/0 (p<. در مجموع 38 درصد از بیماران، سطوحی از افسردگی و 7/45 درصد از آن ها، سطوحی از اضطراب را تجربه کرده بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که شیوع اضطراب و افسردگی در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر زیاد است و افسردگی و اضطراب اثرات بدی بر پی آمد درمان در این بیماران دارد، باید اقدامات غربالگری و درمانی مناسبی برای این بیماران انجام گیرد.
    کلیدواژگان: بیماری عروق کرونر، اضطراب و افسردگی بیمارستانی
  • محسن ملاهادی، فروغ سرهنگی، عباس عبادی، سید داوود تدریسی صفحه 103
    اهداف
    پاسخ نوزادان به درد و استرس به سه صورت رفتاری، فیزیولوژیکی و عصبی شیمیایی بروز می کند. تغییرات عصبی شیمیایی به درد، شامل ترشح و آزاد شدن هورمون ها و موادی همانند کورتیزول، انسولین، اندورفین و کاتکولامین ها است. مطالعه ی حاضر، با هدف مقایسه ی میزان کورتیزول در نوزادان ترم با درد و بدون درد انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه ی مقدماتی در سال 1389، سی نوزاد بستری در بخش مراقبت های ویژه ی نوزادان بیمارستان بقیه ا... (عج) به دو گروه پانزده تایی با و بدون درد تقسیم شدند. سپس میزان کورتیزول خون حین روند دردناک خون گیری اندازه گیری شد. وجود درد یا عدم وجود آن، با استفاده از مقیاس درد نوزادان و شیرخواران (NIPS) بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون آماری من ویتنی و ضریب هم بستگی اسپیرمن و نرم افزار SPSS17 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین سطح کورتیزول در دو گروه از لحاظ آماری تفاوت معنی دار ندارد (05/0 p>)؛ اما میان نمرات NIPS و سطح کورتیزول در کل جامعه ارتباط مستقیم و معنی دار وجود داشت (337/0 r= و 05/0 p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد که کورتیزول خون معیار مطمئنی برای بررسی وجود درد نیست. ولی باید توجه داشت که، برای اندازه گیری سطح کورتیزول و تعیین ارتباط و تغییرات آن با درد، زمان انجام نمونه گیری و توجه به ریتم ترشح این هورمون در 24 ساعت شبانه روز، توجه به سن نوزادان و شرایط جسمی آن ها بسیار مهم است.
    کلیدواژگان: کورتیزول، درد، نوزادان، استرس
|
  • Fateme Pashaii Sabet, Alireza Nikbakht Nasrabadi, Nahid Karami Kabir Page 59
    Aims
    Better understanding of the meaning of life in hemodialysis patients can lead to understanding the needs and style of their care.Therfore the purpose of this study was to describe the life experiences of patients from living hemodialysis unit.
    Methods
    In this study, one of the qualitative research methods as descriptive phenomenology approach Collaizzi was used. The data were gathered through a semi-structured interview with 10 hemodialysis patients of Ekbatan University Hospital of Hamadan and Shohadaye Yaft Abad Hospital of Tehran. The Interviews was performed about the experiences of patients about the living with hemodialysis Unit in 2010.
    Results
    Four themes has been driven from the obtained results of this study which describe the structures of life experience of the hemodialysis patients with hemodialysis unit as fallow: hemodialysis as a irrefutable component of life, tensions of dialysis life, need to support and effective adaptation.
    Conclusion
    The important life aspect of these patients was gradually moving from limitations toward the effective adoption against the inevitable process with all of its outcomes. Applying of the supportive sources in the patients for adaptability was different among the patients. These findings will give the nurses a new vision for real understanding of these patients and their more problems.
  • Ali Tayyebi, Malihe Babahaji, Mehdi Sadeghi Sherme, Abbass Ebadi, Behzad Eynollahi Page 67
    Aims
    Hemodialysis patients undergo high levels of psychological stress, anxiety and depression. Therefore, the present study has been conducted to determine the effect of Hatha yoga exercises on stress, anxiety and depression among these patients.
    Methods
    The present research is a two-group semi-experimental controlled trial done in 2010, in which 31 hemodialysis patients were selected from Shahid Labbafinejad hospital as the control, and 31 condition-matched patients from Baqiyatallah hospital as the case group, and Hatha Yoga exercise was performed for the experimental group for an hour twice a week during two months, after primary training by the yoga instructor. Data-collecting instruments included demographic information forms and a specific questionnaire on stress, anxiety and depression, which were evaluated before and two months after the intervention. Data were analyzed by SPSS16 statistical software using descriptive statistics, T-test, Chi-square, Fisher test and paired t-test.
    Results
    Analysis between the mean stress, anxiety and depression values of the study participants showed significant difference before and after the intervention in the case group (p<0.001). While this difference was not significant in the control group.
    Conclusion
    Performing the low-cost, simple, and enlivening Hatha yoga exercise is accompanied by improving living conditions of hemodialysis patients, and a positive step can be taken toward improvement and prevention of the patient's psychological problems as well as other chronic disorders through applying these practices.
  • Mohammadkarim Bahadori Page 73
    Aims
    Unintentional accidents are the second leading cause of mortality in Iran. With the annual rate of 28 thousand deaths, Iran is one of the countries holding the highest accident mortality rate in the world. The aim of the present study was to identify and prioritize parameters affecting pre-hospital emergency preparedness in Iran.
    Methods
    The present research is a kind of descriptive study with a comparative and functional approach which was performed cross-sectionally on the first half of 2010. Studied countries in the comparative section included the United Stat of America, England, France, Germany, Malaysia, Italy, Norway, Netherlands, and Canada. The study population consisted of 30 cases of the country pre-hospital emergency experts, selected through available sampling method. Data were collected using a questionnaire and were analyzed by MATLAB, SPSS17 and Visio software and DEMATEL technique.
    Results
    Determinants influential on pre-hospital emergency preparedness of Iran included organization, transportation, communication, accessibility, care model, manpower combination, regulation, and training. Rules and regulations with the coordinates of (1.36 and 2.18), and accessibility with the coordinates of (1.46 and 2.86) were identified as the most affecting and affected components respectively.
    Conclusion
    To develop pre-hospital emergency system in Iran, legislating a professional emergency medical service, developing an independent organization of emergency medical services, as an observer and policy-making organization, and providing services based on one of Anglo's or Franco's models are necessary and highly required principles.
  • Mansoor Delpasand, Amir Ashkan Nasiripoor, Pooran Raiisi, Masood Shahabi Page 79
    Aims
    Emotional intelligence is a set of non-cognitive skills that enhances individual's ability to successfully encounter environmental pressures especially occupational burnout. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship between occupational burnout and emotional intelligence.
    Methods
    The present research is a type of correlation studies, which was performed cross-sectionally and with stratified random sampling method on 150 nurses of social security hospitals in Tehran in 2009. For data collection, Maslach's Burnout and Shrink's emotional intelligence questionnaires were used. Data were collected through Likert scale method, and were analyzed using t-test as well as Pearson correlation with the significance level of 0.05 and SPSS 17 software.
    Results
    There was a significant and inverse relationship between emotional intelligence and emotional exhaustion among nurses (p=0.016 and r=−0.234). There was a direct significant correlation between emotional intelligence and personal accomplishment (p<0.001 and r=0.0441). No meaningful relationship was observed between emotional intelligence and depersonalization (p=0.124 and r=−0.150). Furthermore, a remarkable difference was found between males and females in terms of emotional intelligence (p=0.048).
    Conclusion
    Having emotional intelligence can lead to decreased occupational burnout; therefore, social security hospitals are recommended to attempt holding required training courses in order to reduce nurse's occupational burnout.
  • Mohsen Adib-Hajbagheri, Narjes Molavizade, Negin Masoodi Alavi Page 87
    Aims
    Given the lack of study in the field of vascular access care for hemodialysis patients and its important role in longevity of vascular access, this study aimed to assess the quality of vascular access care among hemodialysis patients.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 85 patients undergoing hemodialysis in Ali-Asghar hospital of Isfahan in the second half of 2010. Data were collected using a demographic questionnaire and a checklist related to vascular access care techniques, and analyzed by t-test and descriptive statistics and SPSS17 software.
    Results
    A total of 36 females and 49 males with an average of 46.44 months of hemodialysis were studied, among whom 25 patients underwent hemodialysis through subclavian catheters and 60 ones by arteriovenous fistula. The overall quality of care for vascular access site was moderate in 41.2% of cases. Selecting an inappropriately high speed for the apparatus at the beginning of dialysis, incomplete priming of the filter and the tubes, keeping open the outlet of arterial catheter while disconnecting the patient from the apparatus and needling of an aneurysm were the most common improper actions. Conclusion s: The overall quality of care for vascular access site has been in moderate level. Therefore, reinforcement of nursing continuing education programs and development of standard vascular access care protocols are recommended to improve care techniques.
  • Roghayye Nazari, Mahmood Haji Ahmadi, Marizye Dadashzade, Parvane Asgari Page 93
    Aims
    The role of hands is well known as a leading cause of infection transmission in hospitals, and hands hygiene is the first step recommended for infection control. This study was conducted to evaluate hand hygiene behavior among critical care nurses.
    Methods
    In this study in 2009, hands hygiene behavior was unobviously monitored in 159 hand-sanitizing situations among critical care units nurses, and their behavioral status as well as the patients profile and the performed procedure were recorded in a checklist designed based on national guidelines of disease control and protection. Data were analyzed by SPSS17 statistical software using descriptive analytical tests.
    Results
    The observed nurses wore glove in 150 situations (94.3 percent); whereas, they attempted to sanitize their hands only in 27 positions (16.98 percent), from which alcohol was used in 20 cases (74 percent), and soap and water and plain water in other situations. Most cases of hand hygiene were following the contact with patients. There was a significant relationship between the glove types used by nurses and infection risk of the observed procedure with hands hygiene (p <0.05).
    Conclusion
    The study findings indicate that percentage of situations in which nurses attempted to sanitize their hands has been much less than expected.
  • Abbas Ebadi, Seyyed Tayyeb Moradian, Fakhreddin Feyzi, Mojtaba Asiabi Page 97
    Aims
    Anxiety and depression have a high prevalence rate in patients with coronary artery disease, leading to reduced treatment outcome in these patients. Therefore, the present study has been conduced to compare anxiety and depression among patients with coronary artery disease based on proposed treatment.
    Methods
    Anxiety and depression were compared through a standardized hospital anxiety and depression questionnaire (HADS) in 300 patients, in need of drug therapy, percutaneous coronary angioplasty (PCI), or coronary artery bypass graft (CABG), admitted to male cardiac unit of internal medicine department of Jamaran hospital, Tehran, in 2010, for coronary angiography. Data were analyzed by SPSS17 statistical software using ANOVA, Kruskal-Wallis, and chi-square.
    Results
    Incidence of depression was higher in patients candidate for CABG than the other two groups; likewise, level of anxiety was more in those with PCI as well as CABG compare to drug treatment group (p<0.05). In total, 38 and 45.7 percent of patients underwent some degrees of depression and anxiety respectively.
    Conclusion
    Regarding high prevalence of anxiety and depression among patients with coronary heart disease and its negative impact on treatment outcome, appropriate screening and therapeutic approaches have to be applied for this group of patients.
  • Mohsen Mollahadi, Foroogh Sarhangi, Abbass Ebadi, Seyyed Davood Tadrisi Page 103
    Aims
    Neonatal pain and stress response are manifested in three behavioral, physiological and chemical forms. Chemical changes in the pain include secretion and release of hormones and substances such as cortisol, insulin, endorphins and catecholamines. The present study aimed to compare the cortisol level in term infants with and without pain.
    Methods
    In this pilot study in 2010, 30 infants who were admitted to the neonatal intensive care unit in Baqiyatallah hospital, divided into two 15-participant groups, with and without pain groups. Thereafter, the blood cortisol level was measured during the painful procedure of blood sampling. Pain or lack of pain was determined through Neonatal Infant Pain Scale (NIPS). Analyzing the data was done by using Mann-Whitney U test and Spearman coefficient correlation and SPSS17 software.
    Results
    Results indicated that cortisol level in both groups had no significant statistical difference (p>0.05); but, there was a significant and direct association between NIPS scores and cortisol level in all participants (p<0.05; r= 0.337).
    Conclusion
    According to the obtained results, it seems that blood cortisol is not a reliable scale to evaluate the pain. However, it should be noted that, measuring the cortisol level and identifying its association and changes with pain, the time of blood sampling, attention to secretion rhythm of this hormone in 24 hours and infants’ age and their physica conditions should be highly considered.